Доброто и лошото, около почистване с извозване от дома

Какво е опасно в домакинските химикали, какво означава, че може да бъде заменено в ежедневието? Потърсихме мнението на специалисти, занимаващи се с извозване на депо.

Ето какви бяха техните отговори: depo.bg

Почистващи препарати за чинии, почистващи средства за санитарен фаянс, козметика за грижа за тялото - домакински химикали отдавна са влезли в живота ни. Малцина от нас смятат, че повечето от тези продукти влияят негативно на нашето здраве и това се случва всеки ден. Поради тази причина избрахме да поговорим както за „Безопасни домакински химикали” така и за екологичен начин на живот.

Каква е опасността от битови химикали?

Първо, някои повърхностно активни вещества (повърхностноактивни вещества), съдържащи се в домакинските химикали (прахове, детергенти за миене на съдове), могат да се натрупват върху кожата и да навлязат в човешкото тяло, унищожавайки целостта на клетъчната мембрана. Резултатът - нарушение на метаболитни процеси в организма, алергии и дразнене на тъканите.

Второ, евтините битови химикали в големи количества съдържат фосфорни съединения, които причиняват дерматит. Домакинските химикали в този случай са лидер сред основните домашни алергени. От тях страдат не само страдащите с алергии, но и абсолютно здрави хора.

Освен това, сред минусите на потреблението на битова химия се увеличава количеството консумирани пластмасови контейнери, неизследваната възможност за генни мутации и неетичният характер на тяхното производство (битовите химикали се тестват върху животни).

Сериозен проблем на потребителски пазар е нежеланието на производителите да изпробват продуктите си, да се отърват от вредните вещества по време на тяхното производство, както и да потискат информацията за възможните последствия от употребата на битова химия.

Как да заменим домакинските химикали

Ще назовем няколко заместителя на домакинските химикали, които със сигурност ще бъдат във вашия дом:

1. Сода – става за пране на почти всичко.

2. Лимонов сок - премахва ръждата, използва се при миене на прозорци и премахване петна от дрехи, порцелан и алуминий.

3. Природни масла и есенции - ще заместят ароматизаторите на въздуха.

4. Оцет - премахва петна, дезинфекцира, почиства плочки, премахва всичко в големи мащаби.

5. Топъл сапунен разтвор - универсален препарат. Добавете сода за хляб - и на ваше разположение е добър перилен препарат за миене, който не съдържа абразиви и вредни химикали. Измива се с линолеум и пластмаса.

И ако добавим течен амоняк към разтвора, остатъци от сапун, ще получим отличен инструмент за миене на боядисани подове, врати, дограма и други повърхности, боядисани с маслена боя.

6. За ръчно миене на съдове се препоръчва да се използва проста смес от горчица със сода или продукти на базата натурални масла, разтварящи мазнини, например, получени от цитрусови плодове.

7. Сапунени ядки - могат да се използват дори в пералня, но с добавка на белина за леки дрехи.

Ето още някои полезни съвети:

Измийте съдовете веднага - по-лесно се измиват под директно течаща вода на кранчето, след това веднага изплакнете всичко. Така спестявате вода.

Използвайте безопасни домакински химикали от екологично чисти магазини или пригответе сами у дома си.

Използвайте не ефервесцентни прахове, а течни продукти или под формата на таблетки. Те имат по-малко летливи вещества.

Внимателно прочетете състава на средствата и вижте етикета. Известните и безопасни продукти са маркирани със сертификати за безопасност и са маркирани ("органични" и т.н.).

Това, което експертите споделиха с нас:

Наемете фирма за събиране на стари мебели и извозване на строителни и битови отпадъци в София.

Използвайте само безвредните домакински стоки. Такива са само междинна стъпка към прехода към екологичен начин на живот. Идеален - когато всички средства за почистване на къщата са съобразени

Благодарим на DEPO.BG за предоставените материали.

Оставете коментар

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.